Porsche bygger ut testanläggning i Norrbotten

2018-07-06 09:59  
Porsche utreds av åklagare. Foto: Pixabay

Porsche får tillstånd att bygga ut sin testanläggning i Kurrokveik utanför Arjeplog i Norrbotten, rapporterar Piteå-Tidningen.

Beslutet har fattats av mark- och miljödomstolen i Umeå tingsrätt efter en långdragen konflikt med Västra Kikkejaur sameby som motsatt sig biljättens planer på att anlägga landbanor.

Testanläggningen ligger på samebyns marker. Enligt domen, som innehåller många riktlinjer, bland annat för hur diken och vägtrummor får anläggas, har biljätten dock ett ansvar att fortlöpande informera om de åtgärder som vidtas i verksamheten.

– Det är helt klart så att vindarna inte blåser åt vårt håll, och att renskötseln alltjämt får kriga för sin existens. Som alltid, säger Jonas Stenberg, ordförande för samebyn, till tidningen.

Först efter prövotiden på fem år kan det bli fråga om eventuell ekonomisk ersättning. Sedan tidigare bedriver flera andra företag också testverksamhet inom byns renskötselområde.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt