Populär fyrhjuling

2010-04-21 08:40  

Fyrhjulingar tycks vara mycket eftertraktade av tjuvarna. Stölderna har mer än fördubblats under fem år, och förra året stals 2 500 fyrhjulingar i Sverige.

Men inga av dem dyker upp igen, vilket tyder på att de skeppas utomlands så fort som möjligt. Hur vet inte polisen.

- Även om folk varit försiktiga och låst in dem i garage eller låst fast dem, så har de stulits ändå, säger Tore Lomgård, polis i dalsländska Bengtsfors till Lantbrukets affärstidning ATL.

För något år sedan hittades ett antal fyrhjulingar i ett snår i skogen runt Bengtsfors. De var uppenbarligen på väg till Norge, berättar Tore Lomgård. Och förra året hittades fem fyrhjulingar i skogen utanför värmländska Årjäng. Allt tydde på att de var på väg till Polen, men ingen kunde fällas för stölderna.

Liknande stölder har skett över hela landet. Under två dagar, strax före jul, försvann fem stycken fyrhjulingar i Östergötland.

De många stölderna har gjort att försäkringsbolagen funderar att kräva gps-styrda spårsändare på fyrhjulingarna.

- Vi överväger det för att överhuvudtaget kunna erbjuda en stöldförsäkring på de här fordonen, säger Fredrik Valgren på Länsförsäkring Kronoberg till ATL.

Anders Wallerius

Mer om: Fyrhjuling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt