Polisens nya redskap i mordutredning: drönare

2016-06-01 14:15  

Nya avancerade drönarsystem ska hjälpa polisen. Och i dagarna användes inlånade drönare i en mordutredning.

Polisen i Kiruna utreder ett misstänkt mord. I samband med det skickade en tekniker upp en drönare, för att få bilder som kan ge en bra översikt av brottsplatsen.

Det var med hjälp av en inlånad drönare. Polisens tre egna system som köpts in av Saab kommer först om ungefär två veckor. Därefter ska de tre operatörer som utbildats vid försvarsmakten börja flyga.

Testerna fortsätter sedan under året, för att se om det är ett effektivt sätt att övervaka demonstrationer, hitta försvunna människor eller som redan görs med inlånade drönare undersöka brottsplatser.

– Möjligheterna att använda dem för övervakning under insatser och vid eftersökning av försvunna personer tror jag vi kommer att använda mest, säger Isabel Thorén, polisintendent på Nationella operativa avdelningen, Noa.

– Men efter sommaren kan vi berätta mer om hur de fungerar och vilka andra verksamhetsområden som kan bli aktuella. Nu ser vi mest fram emot att få komma igång, säger hon.

På Nationellt forensiskt centrum, NFC, ser teknikerna fram emot att få börja använda det nya verktyget i verksamheten.

– Det finns många fördelar med det. Vi kan till exempel dokumentera en brottsplats ovanifrån på ett sätt som vi har problem med att göra i dag, säger Peter Bergström, sektionschef på informationstekniksektionen på NFC.

Drönare är också billigare, och mer tillgängligt, än att använda en helikopter för samma uppgifter. Och säkrare än att stå på en stege för att komma upp och ta en översiktsbild.

– Säkerhetsmässigt är det också bättre eftersom vi exempelvis kan se hur det ser ut efter en brand innan vi kliver in på området, säger Peter Bergström.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Drönaren klarar natt och dag

Saab har levererat tre UAV-system (unmanned aerial vehicle) som inkluderar flygfarkoster med sensorer för spaning i dagsljus och nattetid, samt reservdelar och utbildning.

Spaningsdrönarna styrs med fjärrkontroll. Den kameraförsedda drönaren scannar bestämda områden och skickar över bilder till operatören.

Systemet Qube tillverkas av amerikanska Aerovironment. Det används redan av den amerikanska poli

Mer om: Polis

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt