Polisens nya jeep<br></br>är rena pansarvagnen

2008-07-21 13:26  

Nu är polisens nya insatsfordon "Sandcat" redo att sättas in. Det är en bepansrad värsting med decimetertjockt pansarglas, skottgluggar, gastät kabin och infraröda kameror som "ser" i mörker.

Ventilationssystemet är slutet och ska skydda mot radioaktivitet. På taket är en ramp för att snabbt kunna storma in på våningar över gatuplanet. Skulle jeepen börja brinna finns ett självsläckningssystem som släcker elden på några sek under.

Bilen, som i grunden är en ombyggd Ford F-350, är till de för de verkligt svåra situationerna – terrordåd, olika katastrofer, svåra industribränder och liknande. Den får bara köras och hanteras av specialutbildade piketpoliser i Stockholm, Göteborg och Malmö – de tre orter som har ett exemplar vardera.

Det är Krisberedskapsmyndigheten, KBM, som har finansierat utvecklingen av bilen. Ett företag i Blekinge, Eurolans, specialiserat på ambulanser och andra räddningsfordon, har byggt fordonet.

"Sandcat" är 5,2 meter lång, 2,6 meter hög och 2,2 meter bred. Vikten är 6.5 ton och den drivs av en dieselmotor 325 hästkrafter. Kostar 3,5 miljoner kronor.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt