Polisen ratar nya patrullbilarna

2013-08-20 14:45  
Stadsjeepsmodellen av Police Interceptor säljer bättre än sedanmodellen. Foto: Ford

Amerikanska polisen tappar intresset för den nya patrullbil som presenterades sedan favoriten Crown Victoria gick i graven för två år sedan. En ny favorit har dykt upp.

Ford Crown Victoria i polisversion var i många år den absolut vanligaste patrullbilen i USA. En klassisk bakhjulsdriven rambyggd amerikanare med en stor bensindriven V8 under motorhuven. 2011 drog Ford in serien, och erbjöd en ny patrullbil baserad på modellen Taurus. Antingen framhjulsdriven eller fyrhjulsdriven.

Vid sidan om finns också en stadsjeep, baserad på modellen Explorer, kallad Police Interceptor utility vehicle.

Denna stadsjeep har blivit polisdistriktens nya favorit. Under årets sju första månader har Ford sålt 7288 polisversioner av stadsjeepen, mot 6046 sedanmodeller. Ford hade räknat med att stadsjeepen skulle stå för 30 procent av polisbilsförsäljningen och sedanmodellen för 70. Senaste månaderna blev förhållandet det omvända.

Och nu lanserar Ford stadsjeepen med en 3,5 liters Ecoboost V6a och effekten 365 hästkrafter. Bränslebesparingen jämfört med de äldre Crown Victoria är 20 procent. Satsningen väntas öka intresset för stadsjeepen bland polisdistrikten än mer.

Enligt tidningen Detroit News beror det förändrade intresset på att stadsjeepar erbjuder liknande prestanda som sedanmodeller, är rymligare och anses erbjuda bättre skydd för poliserna.

Även konkurrenterna GM och Chrysler erbjuder sedan- och stadsjeepar i polisutförande, men det är Ford som har skaffat sig en stark ställning som leverantör till amerikanska polisen.

Håkan Abrahamson

Mer om: Polisbil Ford

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt