Polisen beställer drönare av Saab

2016-01-13 10:46  

Svenska polisen beställer obemannade flygfarkoster av försvarsföretaget Saab. Drönarna används redan av amerikanska polisen.

Saab ska leverera tre UAV-system (unmanned aerial vehicle) som inkluderar flygfarkoster med sensorer för spaning på i dagsljus och nattetid, samt reservdelar och utbildning.

Spaningsdrönarna styrs med fjärrkontroll och ska användas av den svenska polisen på prov under 2016. Den kameraförsedda drönaren scannar bestämda områden och skickar över bilder till operatören.

Systemet går under namnet Qube och tillverkas av amerikanska AeroVironment. Det används redan av den amerikanska polisen.

AeroVironment har redan tidigare levererat minidrönare till den svenska försvarsmakten, bland många andra.

– Anskaffningen av obemannade system som ska användas på prov hos polisen är ett mycket intressant första steg. Vår förhoppning är att detta kan bygga en grund för fortsatt utveckling inom området, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Support and Services.

 

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt