Polisbil får skydd mot pansarbrytande kulor

2016-03-11 11:09  

Polisen attackeras med allt tyngre vapen. Ford erbjuder nu extra skydd i polisbilens dörrar mot pansarbrytande ammunition.

Ford är den största leverantören av polisbilar i USA och har lyssnat på önskemål från allt fler polisdistrikt att kunna erbjuda ett kraftigare skydd mot tunga vapen än vad som tidigare funnits.

Sedan tidigare kan polisbilarnas dörrar förstärkas för att tåla beskjutning av lättare handeldvapen och gevär och automatkarbiner med vanlig Nato-ammunition upp till kaliber .30 (7,62 mm).

Men i den grova kriminaliteten förekommer numera i USA även kraftigare ammunition, som den pansarbrytande militära M2 AP. Och på marknader i östra Europa och Mellanöstern är efterfrågan på skydd mot sådan ammunition stor.

Ford tog sig an uppgiften och utvecklade ett skydd som består av två lager. Det yttre lagret av keramer har till uppgift att splittra den inträngande kulan och minska anslagsenergin. Det inre lagret är tillverkat av aramidfibrer, mer känt under varumärket Kevlar. Detta lager fångar upp splittret från kulan.

En utmaning för ingenjörerna var den högre vikten, vilket ställer krav på dörrupphängningen i karossen. Ännu saknas uppgifter på hur mycket den extra armeringen kostar.

Det är bara innanför dörrplåten som armeringen sitter. Glasrutorna är de vanliga, eftersom man bedömde att det annars skulle bli svårt att få ut skadade personer ur bilen vid en olycka.

Armeringen säljs inte till privatpersoner. När en polisbil skrotas förstörs även dörrarna. Det ska inte vara möjligt för kriminella att skaffa sig samma skydd som polisen, resonerar Ford.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt