Polen sänker målet om 1 miljon elbilar 2025

2019-09-26 10:05  
Foto: Electromobility Poland

Massproduktionen skulle påbörjas inom fyra år och 2025 skulle en miljon elbilar köra på de polska vägarna. Men nu tycks målet ha sänkts rejält.

(Uppdaterad)

Det polska nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa lanserade sin ambitiösa plan för tre år sedan: 2025 ska 1 miljon elbilar köra på de polska vägarna.

Satsningen skulle bli en del i en polsk reindustrialisering. I våras berättade Ny Teknik också att fyra statsägda energibolag gått samman för att bygga elbilar i en ny fabrik.

För att klara det högt uppsatta målet skulle massproduktionen inledas redan i slutet av 2022 eller början av 2023.

Men nu berättar den polska dagstidningen Gazeta Wyborcza att staten i tysthet tycks ha sänkt sina mål. I ett nytt strategidokument med fokus på transportutveckling talas det nu i stället om 600 000 el- och hybridbilar på de polska vägarna år 2030.

– En sådan här prognos är mer sannolik än de tidigare tillkännagivna 1 miljon bilarna i mitten av nästa årtionde. Tillverkarna kommer att erbjuda allt fler elbilsmodeller och nätverket för deras laddstationer kommer att växa, säger Wojciech Drzewiecki, chef för analysföretaget Samar till tidningen.

Men även det sänkta målet förutsätter politiska incitament om det ska kunna uppnås, menar Wojciech Drzewiecki. Ska fler i Polen välja en elbil framför ett billigare fordon med förbränningsmotor med längre räckvidd behövs stora subventioner, tror han.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt