Pojkarna räddade – utan Musks ubåt

2018-07-11 10:01  
Foto: TT

Alla pojkar är ute ur den thailändska grottan. Miniubåten som entreprenören Elon Musk byggde bedömdes som opraktisk och användes aldrig.

Under tisdagen fick dykare lyckligt och väl ut de tolv lagmedlemmarna och deras tränare ur grottan i norra Thailand. Då hade de varit instängda i drygt två veckor.

Omkring 1 000 personer har involverats i räddningsaktionen, som har följts av medier världen över.

Arbetet att få ut pojkarna var komplicerat på grund av den långa och trånga passagen. Färden ut involverade både att gå, vada, simma och dyka. På den trängsta passagen måste dykarna ta av sig syrgastuberna för att kunna komma igenom.

Superentreprenören Elon Musk, vd för Tesla, har engagerat sig i räddningsaktionen. Tidningen Slate ger en tidslinje över hans agerande, men konstaterar att hans försök att rädda ungdomslaget var fruktlösa.

Ubåten bedömdes inte praktisk

Elon Musks plan var att få ut pojkarna i en miniubåt, byggd av en tank för flytande syre. I måndags anlände entreprenören och ubåten till Thailand.

I tisdags twittrade han att ubåten skulle lämnas kvar för att den kanske skulle komma till användning i framtiden.

Men enligt räddningschefen var ubåten inte praktisk för uppdraget, rapporterar Slate och BBC. Det fick Elon Musk att publicera en mejlväxling med en räddningsledare där arbetet med ubåten uppmuntras.

Läs mer: Elon Musk skickar ubåt till instängda pojkarna

Mashable spekulerar över Elon Musks motiv för att ge sig in i det thailändska räddningsuppdraget och citerar honom själv på Twitter: ”Om jag är en narcissist (vilket kan vara sant), så är jag åtminstone en nyttig sådan.”

Men Mashable landar i slutsatsen att Elon Musk antagligen genuint ville hjälpa till, och inte heller kan motstå en ingenjörsutmaning – samtidigt som han har något av ett gudskomplex.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt