Planet uppges ha störtat

2014-03-24 14:01  

Kuala Lumpur (TT-Reuters). Allt tyder på att det försvunna planet MH370 har störtat i Indiska oceanen. Det beskedet gav Malaysias regering och flygbolaget sörjande anhöriga i dag. Ingen tros ha överlevt.

(Uppdaterad). Malaysias premiärminister Najib Razak säger på en presskonferens att familjerna har informerats om att planets färd tog slut i södra Indiska Oceanen. Ett brittiskt företag har analyserat satellitdata och kommit fram till att planets sista kända position var långt ute till havs i ett område i södra Indiska oceanen.

– Detta är en avlägsen plats, långt från varje möjlig landningsplats. Det är därför med djup sorg som jag måste informera att utifrån denna information slutade MH370 i södra Indiska oceanen, sade Najib Razak.

Malaysia Airlines har informerat de anhörigas familjer om de nya uppgifterna, förklarade Najib Razak. Premiärministern vädjade till medierna att visa respekt för de anhöriga.

– För dem har de senaste veckorna varit smärtsamma. Jag vet att den här informationen måste vara svår. Jag uppmanar medierna att respektera deras privatliv och ge dem det utrymme de behöver i den här väldigt svåra tiden, sade han.

Såväl kinesiska som australiska flygplan har under dagen sett föremål i havet som skulle kunna komma från det saknade planet.

Besättningen på ett kinesiskt plan rapporterade att de hade siktat ett vitt, fyrkantigt föremål. Besättningen har rapporterat koordinaterna till den australiska insatsledningen och till den kinesiska isbrytaren som är på väg till området, rapporterade den kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.

Kinesiska medborgare utgjorde två tredjedelar av de 239 människor som var ombord på det försvunna planet.

Ett australiskt flygplan har siktat två objekt. Enligt premiärminister Tony Abbott är det ena runt och gråfärgat och det andra rektangulärt och orange.

Den australiska sjöfartsmyndigheten Amsa, som samordnar spaningarna, sade tidigare att sökandet sker i det gamla sökområdet.

 

TT / Ny Teknik

Mer om: Flyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt