Fordon

Planen: Alstom och Bombardier bildar ny tågjätte

Ny stor tågleverantör på väg att skapas när Alstom köper Bombardiers tågverksamhet. Foto: Claude Paris AP/TT

Den franska transportkoncernen Alstom bekräftar att det förs samtal om ett möjligt köp av kanadensiska Bombardiers tågtillverkning.

Publicerad

Tågtillverkaren Bombardier Transportation har enligt sin webbsida verksamhet på ett tiotal orter i Sverige med cirka 1 800 anställda i landet.

Med förvärvet skulle det skapas en ny gigant på tågmarknaden med en sammanlagd omsättning på cirka 17 miljarder euro per år och med en marknadsandel på marknaden för regionala tåg i Europa på 40–60 procent, enligt franska fackliga källor.

Konkurrenten Siemens marknadsandel i samma segment ligger på 10–20 procent. Alstoms och Bombardiers kombinerade marknadsandel vad gäller signalsystem och höghastighetståg ligger betydligt lägre.

”Kommer inte att påverka arbetstillfällen”

Alstom-chefen Henri Poupart-Lafarge sade i måndags, när uppgörelsen offentliggjordes, att förvärvet inte kommer att påverka arbetstillfällen och att konkurrensmyndigheten kommer att ge grönt ljus för affären.

Aktien i den franska tågtillverkaren Alstom faller drygt 3 procent på Parisbörsen sedan bolaget gjort upp om att köpa kanadensiska Bombardiers tågtillverkning för upp till 6,2 miljarder euro (cirka 65 miljarder kronor).

Affären måste godkännas av konkurrensmyndigheter för att slutföras.