Piloternas svarta låda hittad

2011-05-03 11:07  
Färdskrivaren som ska innehålla samtalen mellan piloterna hittades på tisdagen. Foto: Scanpix

Ännu en färdskrivare från det störtade Air Franceplanet i Atlanten har bärgats. Den innehåller samtalet mellan piloterna.

Därmed ökar chansen att få en förklaring till haveriet ytterligare, förutsatt att data inte förstörts av att ligga närmare två år på omkring 4000 meters djup.

I söndags hittade undersökningsexpeditionen den färdskrivare som spelar in flygdata. Båda maskinerna ser utifrån ut att vara i bra skick, men det är först när analytikerna vid den franska haverikommissionen BEA om någon vecka kan börja studera innehållet som man vet om innehållet kan bringa klarhet i olycksförloppet.

Flygplanet störtade den 1 juni 2009 omkring 1000 km utanför den brasilianska kusten på resa från Rio de Janeiro till Paris, efter att ha kommit in i ett område av oväder.

Tidigare har misstankarna riktats mot hastighetssensorerna. Kritik hade riktats redan före olyckan mot att dessa isade igen. Efter olyckan byttes samtliga hastighetsgivare på flygplanstypen, Airbus A330.

En fransk domstol undersöker om åtal för mord ska väckas mot Air France och Airbus för att dessa företag inte tillräckligt snabbt tog problemen med hastighetsgivarna på allvar.

Det finns hittills inga belägg för att just hastighetsgivarna orsakat haveriet, men för de båda bolagen är det viktigt att få svar på frågan. De bekostar letandet med de obemannade undervattensrobotarna. Notan för årets expedition uppskattas till 80 miljoner kronor.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt