Piloterna fick inte stopp på Gripenplanet

2015-05-20 06:13  

Ett Gripenplan som hyrs av Ungern gled av landningsbanan på väg till en övning på en flygbas i Tjeckien. De två piloterna ombord hann skjuta ut sig och undkom oskadda.

Kraschen med det tvåsitsiga planet inträffade vid landning under den internationella flygövningen Lion Effort på flygbasen Cáslav, drygt sex mil öster om Prag.

– Det är ett ungerskt plan som inte var med i själva övningen, utan flög vid sidan om. Båda piloterna har skjutits ut, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon.

Piloterna uppges vara oskadda men har genomgått läkarundersökning.

Väderförhållandena ska ha varit normala vid olyckan. Och det är oklart vad som orsakade kraschen.

– Det är för tidigt att säga, det får den ungerska haverikommisionen utreda, säger Philip Simon.

Enligt Magdalena Dvorakova, talesperson för den tjeckiska generalstaben, förmådde piloterna inte få stopp på planet vid slutet av landningsbanan. Av bilder från olycksplatsen framgår att planet blev rejält demolerat när det fortsatte ut på en åker ett par hundra meter utanför landningsbanan.

– Det är inte byggt för den här typen av terräng. Underdelen av planet är skadad. Det är helt förstört, det finns ingen chans att det går att reparera, säger kapten Tomás Maruscák vid flygbasen till Dagens Nyheter.

Olycksplanet har hyrts ut av Sverige genom Försvarsexportmyndigheten (FXM). FXM:s kommunikationschef Sofia Karlberg säger att det är för tidigt att gå in på hur kontraktet mellan Sverige och Ungern påverkas av kraschen och att man måste invänta haveriutredningen.

Ungern hyr 14 Jas 39 Gripenplan av Sverige som ska köpas loss senare. Avtalet sträcker sig till 2026.

Sebastian Carlsson, presstalesperson på tillverkaren Saab, säger att företagets roll nu är att bidra med underlag och fakta om det skulle behövas i utredningen av olyckan.

– Det finns oerhört rigorösa processer om någon form av incident uppstår, där ländernas myndigheter går igenom och tittar väldigt noga på vad som har hänt, säger han.

Haveriet i Tjeckien kommer sannolikt inte påverka världens bild av Gripen särskilt mycket, säger Gunnar Hult, professor i militärteknik vid Försvarshögskolan. Vad som kan spela in är om orsaken är ett mänskligt fel eller inte.

– Är det tekniken kan det få lite negativ påverkan. Men sådant här händer med moderna stridsflygplan, de är så avancerade att det sker olyckor.

Hult tror inte att olyckan leder till att det skulle bli svårare att sälja Gripen i framtiden.

– Det är andra faktorer som är viktigare om det går att sälja eller inte, som politiska överenskommelser och motköpsaffärer.

Lion Effort är en återkommande övning tillsammans med nationer som har Jas 39 Gripen. I år deltar Sverige, Tjeckien och Ungern. Även Thailand deltar, men endast med piloter. Utöver Gripenländerna deltar Tyskland och Polen i årets övning.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt