Piloter: Porta drönarna med virtuella staket

2015-08-11 11:46  
För att flyga drönare i närheten av en flygplats krävs tillstånd från flygtrafikledningen. Större delen av Stockholm ingår exempelvis i Bromma flygplats kontrollzon. Foto: TT

Virtuella staket, lägre vikt och spårning av förare. Den europeiska pilotföreningen ECA vill införa hårdare krav för drönare. "Överdrivet och onödigt" anser den svenska drönarföreningen.

Incidenter med drönare nära flygplatser blir allt vanligare, även i Sverige. Nu vill den europeiska pilotföreningen ECA, European Cockpit Association, se hårdare krav på de obemannade små flygfarkosterna.

De föreslår bland annat en maxvikt på 500 gram, en maximal flyghöjd på 50 meter och att farkosterna automatiskt ska undvika känsliga områden med hjälp virtuella staket, så kallad geo-fencing. Piloterna vill även att drönare ska ha en märkning och registrering som gör det möjligt att spåra föraren.

Kim Mortensen, ordförande för de svenska drönarföretagens intresseorganisation UAS Sweden, tycker att kraven är överdrivna och onödiga.

- Det är ren och skär stigmatisering av obemannade flygfarkoster. I lagstiftningen framgår det redan klart och tydligt vad som gäller. Problemet är att en del hobbyflygare inte följer reglerna och flyger för nära flygplatser, säger han.

Debatten om flygsäkerhet och drönare gör honom bekymrad eftersom den riskerar att ge hela branschen dåligt rykte. Det drabbar även företag som använder drönare professionellt för olika tjänster. För att inventera jordbruk, fotografera fastigheter och övervaka renhjordar till exempel.

Samtidigt har han förståelse för piloternas oro.

- Försäljningen av drönare är explosionsartad, och många förare känner inte till reglerna. Jag tycker att försäljarna borde skicka med information på samma sätt som när man säljer fyrverkerier, säger Kim Mortensen.

Han är även positiv till att det numera finns större hobbydrönare som inte kan startas nära en flygplats, tack vare en programvara i styrkortet.

UAS Sweden bildades i februari i år och har ett 30-tal medlemmar. Mer än 1000 personer arbetar professionellt med drönare i Sverige i dag, enligt föreningen.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt