Pigg hundraåring går över till sprit

2008-09-26 07:43  
Biofuel för 100 år sedan

Världens första stora bilsuccé, T-Forden, fyller 100 år. Det är en hundraårig veteranbil som faktiskt går att köra på miljöbränsle.

– Jag har kört ungefär ett år på E85, och den går alldeles utmärkt, säger Magnus Wiberg vid Svenska T-Fordklubben till Vetenskapsradion.

Första exemplaret tillverkades 27 september 1908. I början av oktober samma år visades T-Forden för första gången för allmänheten på Fords bilfabrik i Detroit. Drygt tio år senare var varannan bil i världen en T-Ford.

Modellen såldes totalt i drygt 15 miljoner exemplar och tillverkningen upphörde 1927.

Succén med T-Forden berodde inte minst på det löpande bandet, som konstruktören Henry Ford var först med att använda inom bilindustrin.

Hundraåringen visar sig nu ha helt moderna kvalitéer. Magnus Wiberg på Svenska T-fordklubben menar att bilen faktiskt från start var tänkt att kunna köras på miljöbränsle.

– Den är ju en gång i världen konstruerad bland annat för att gå på motorsprit, eller en blandning på sprit och bensin, säger han till Vetenskapsradion.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt