Pentagon beställer nytt bombplan

2015-10-28 12:24  

Nästa generations amerikanska bombplan ska tillverkas av Northrop Grumman. "Long Range Strike-Bomber" ska ersätta B-52:orna.

I går, tisdag, meddelade det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon att bolaget Northrop Grumman får tillverka USA:s nya, Long Range Strike-Bomber, LRS-B, som utvecklats av flygvapnet. Det handlar om nästa generations smygande stridsflygplan med förmåga att bära kärnvapen. Det är oklart om planet också kommer att byggas i en obemannad version.

Den nya planen ska börja ersätta B-52:orna som varit operativa i USA:s flygvapen i över 50 år – och som förväntas flyga ett par decennier till, samt B-1-planen (i genomsnitt är 29 år gamla).

Northrop Grumman vann upphandlingen över Boeing och Lockheed Martin. Den första beställningen är på 21, 4 miljarder dollar, men ordervärdet kan växa till 80 miljarder dollar, om Pentagon beställer 100 plan, rapporterar The New York Times.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt