Partiförhandlingar om svenska snabbtåg ”i närtid”

2018-03-26 09:41  
Arkivbild på snabbtåg i Wuhan i den kinesiska Hubeiprovinsen. Foto: AP Photo / TT

Regeringen tänker bjuda in Alliansen till förhandlingar om en ny höghastighetsjärnväg, uppger klimat- och biståndsminister Isabella Lövin (MP).

– Vi är överens om att vi ska bjuda in oppositionen för att diskutera hur vi nu ska komma fram med höghastighetstågen och det kommer vi att göra i närtid, säger hon i en intervju med Dagens industri.

Lövin vill ha en snabb utbyggnad av hela banan mellan Stockholm, Göteborg och Malmö medan Trafikverket föreslår en långsammare byggtakt och lägre hastighet på spåren.

– Vi vill se riktiga höghastighetståg som byggs för 320 kilometer i timmen och vi vill bygga under en kortare tid så att banorna står klara senast 2035, säger hon till Di.

Det var alliansregeringen som lanserade förslaget om en ny höghastighetsjärnväg men partierna är inte ense om den nuvarande regeringens planer. M och L säger nej till projektet, som beräknas kosta minst 230 miljarder kronor, medan C och KD har en mer positiv inställning.

Mer om: snabbtåg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt