Paris förbjuder äldre dieselbilar i sommar

2018-11-15 08:00  
Paris är först ut: Förbjuder äldre dieselbilar. Foto: Palagret

Europas metropoler vill bli av med dieselbilarna – och nu har Paris politiker tagit beslut om ett förbud. Från juli är fordon av modellår 2001 och äldre bannlysta.

En rad europeiska storstäder jobbar för att få igenom förbjud mot äldre dieselbilar, och nu har Paris politiker tagit ledningen. De har fattat ett beslut som innebär att alla dieselbilar som är 20 år och äldre inte längre får köra i huvudstaden. De är dessutom bannlysta i 79 kringliggande kommuner som ligger innanför ringleden A86, rapporterar Auto Evolution.

Förbudet gäller från och med den 1 juli 2019. Bilar till och med modellår 2001 utestängs, och enligt Le Figaro riktar sig beslutet mot 800 000 fordon som politikerna vill få bort. Beslutsfattarna har inte yppat något kring vad som kommer hända med de berörda bilarna och deras ägare, exempelvis kring en eventuell kompensation.

Svångremmen kommer sedan dras åt gradvis. 2021 kommer bannlysningen drabba bilar registrerade mellan 2001-2004, och året efter förbjuds fordon registrerade mellan 2006-2010. Men 2025 är det över för bränslet som helhet. Då förbjuds alla dieselbilar, oavsett hur rena de är. Den officiella planen är att beslutet ska följas av ett totalförbud för bensinbilar, detta som en del i ambitionen att Paris år 2030 ska vara en zon som är helt befriad från förbränningsmotorer.

Läs mer: Utdömda dieselbilar kan hamna i Sverige

I Sverige kommer det sannolikt bara dröja ett år innan regleringar dyker upp. I våras gav regeringen grönt ljus för svenska kommuner att införa olika typer av dieselförbud, dock med startår 2020. Inledningsvis kommer det inte omfatta fordon som klarar utsläppsnivåerna Euro 5 och Euro 6, men från år 2022 är det bara de senare som tillåts inom miljözonen. Beräkningar pekar mot att beslutet bara i Stockholm kommer påverka 50 000 bilägare. Regeringen har även öppnat upp för ännu striktare zoner i de absoluta stadskärnorna, där bara helt emissionsfria fordon kommer få köra.

John Edgren

Mer om: Diesel Paris

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt