Pansarbilen klarar insatser på sjön

2017-06-12 17:02  
Foto: China Law Blog

Just nu håller Kinas armé på att utveckla ett terrängskyttefordon med amfibiefunktionalitet. Och den nya farkosten är ingen sölkorv – hela 27 knop är farten i vatten.

Amfibiefordon är inget nytt, speciellt inte inom militären. Men oavsett om de har hjul eller larvfötter så brukar fordonen vara ganska långsamma.

Men det gäller inte i Kina. Där satsar man mycket på att sjödugliga pansarfordon även ska gå snabbt – allt för att ligga steget före fienden, både på land och i vatten.

North China Institute of Vehicle Research har nu visat upp sin senaste skapelse. China Defense Blog rapporterar att man testar ett pansarfordon som klarar av att köra 27 knop i vatten. Det innebär att den kör cirklar runt USA:s snabbaste motsvarighet, Terrex2 och BAE SuperAV, som endast mäktar med 5 knop.

I Sverige har vi bland annat Bandvagn 309 med amfibieförmåga. Dock är hastigheten bara 4,7 km/h vilket motsvarar 2,5 knop.

Det nya kinesiska fordonet har ett V-format skrov för att ge bättre framkomlighet i vatten, därtill dras hjulen in och vinklas mot skrovet när det är dags för vattenfärd.

Dock bör det nämnas att det fordon som kördes endast är en prototyp och att den som sådan var lätt bepansrad. Det slutgiltiga stridsfordonet lär vara både tyngre och långsammare, och då är den förmodade farten enligt sajten mellan 12 och 18 knop.

Om det nya amfibiefordonet blir verklighet kommer det kunna sjösattas från både skepp och svävare – samt ackompanjera kinas amfibie-stridsvagn ZTD-05 – som även den klarar av att kryssa i över 15 knop.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!                       

 

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt