Överkapacitet på elbilar till 2015

2010-10-26 13:53  
Utvecklingen av produktionskapaciteten för elbilar enligt IFA.

År 2015 kommer det att tillverkas 1,1 miljoner fler elbilar än vad bilkunderna vill köpa. Det har ett tyskt forskningsinstitut kommit fram till i en studie om elbilens framtid.

Inom några år kommer alla de stora biltillverkarna att ha en eller flera elbilar på marknaden.  Tillsammans planerar de för en kapacitet på 1,6 miljoner elbilar till 2015.

Men det är långt fler än vad kunderna kommer att vilja köpa. Marknaden för elbilar kommer bara att uppgå till en halv miljon bilar år 2015.

Överkapaciteten blir därmed 1,1 miljoner elbilar om biltillverkarna står fast vid sina planer.

- Rena elbilar är en nischprodukt och kommer så förbli minst till år 2020, säger Willi Diez, chef för forskningsinstitutet IFA (Institut für Automobilwirtschaft) i Geislingen i ett uttalande.

I en studie har forskarna vid IFA kartlagt samtliga tillverkares elbilsplaner. Redan nästa år kommer till exempel Mitsubishi, Peugeot och Renault-Nissan att ha en tillverkningskapacitet på 90 000 elbilar.

Men dyra batterier, begränsad körsträcka, långa laddningstider och höjda elpriser är några faktorer som kommer att få elbilskunderna att tveka.

Willi Diez utgår från att de flesta biltillverkare kommer att få korrigera sina planer. Hans råd är att stärka kompetensen inom batteriteknik eftersom billiga och hållbara batterier är nyckeln till att elbilarna ska bli framgångsrika.

Den närmaste framtiden ser ljusare ut för plug-in hybrider som enligt studien kommer att bli en större säljsuccé. Men Willi Diez avfärdar inte rena elbilar.

- Elbilen kommer också att komma, men på ett helt annat sätt än många tror.

Förbränningsmotorn, ensam eller i kombination med en elmotor i en plug-in-hybrid, kommer att fortsätta att dominera under lång tid framöver. Enligt en uppskattning i studien kommer mer än 90 procent av alla bilar att ha en förbränningsmotor år 2030. Andelen plug-in hybrider uppskattas då till 20 procent

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt