Över 1 miljon kronor <br></br>för norsk vätgashybrid

2008-05-08 10:45  

Den som vill ligga först i spåret med framtidens miljöbil får punga ut med 1,3 miljoner kronor. Det är vad varje exemplar av den lilla norska elbilen Think kostar när den laddas med vätgasdrivna bränsleceller.

Om ett par veckor ger sig testförarna från de tre inblandade företagen Think, Raufoss Fuel Systems och H2 Logic ut på vägarna med prototyp nummer två av Think Hydrogen som vätgashybriden heter.

Den har fått ett nytt bränslecellspaket från den danska bränslecellsfirman H2 Logic, som i sin tur samarbetar med amerikanska Ballard Power.

Sammanlagt ska elbilstillverkaren Think bygga tio exemplar av Think Hydrogen under det här året.

Sju av bilarna ska levereras till de norska och danska ”vätgasvägsprojekten” HyNor och Hydrogen Link medan tre prototyper ska användas för fortsatt test och utveckling.

Think Hydrogen-projektet gick i stå när det tyska företag som skulle leverera både bränslecellspaketet och laddningsomformaren misslyckades.

Men efter att man kopplat in det danska företaget H2 Logic har det gått bättre. H2 Logic har monterat in ett bränslecellspaket från Ballard Power och en specialutvecklad dc/dc-omformare från danska Danfoss.

Bränslecellen ska bara användas för att ladda batterierna, som också laddas från vanliga elnätet under natten.

Den vanliga elbilen från Think har en räckvidd på 180 kilometer medan Think Hydrogen kan köra 240 kilometer utan uppladdning från nätet.

Think Hydrogen har ett mindre batteri än vanliga Think för att få plats med bränslecellspaketet och vätgastanken.

Läs hela historien i nyhetsbrevet från Norges forskningsråd.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt