”Osäkra regler för miljöbilar efter 2013”

2011-04-13 12:42  

- Ett riktigt dåligt jobb från finansdepartementet. Ingen vet hur det blir efter 2013. Ronny Svensson, vd på tjänstebilsföretaget Ynnor, anser att regeringsförslaget att sänka förmånsskatten för vissa miljöbilar i två år till, är alltför kortsiktigt.

Regeringen presenterar i dag ett förslag om att de tidsbegränsade regler som gäller för miljöbilar, och vilka kan minska skatten för ägarna med max 16 000 kronor om året, ska ändras.

Från 2012 ska reglerna bara omfatta biogasbilar, elbilar, som laddas externt, samt ladd- och plug-in-hybrider.

Varken etanolbilar eller hybridbilar som Prius kommer alltså att omfattas av skattenedsättningen efter år 2011. Enligt finansminister Anders Borg är dessa marknader redan tillräckligt stimulerade och mogna.

Ifråga om biogasbilar menar regeringen att extra stöd fortsatt behövs eftersom distributionen är outvecklad, det vill säga tankställena är för få och för dåligt spridda i landet.

- Förslaget är glädjande för de bilägare som redan investerat i en biogasbil men de som planerar göra det framöver kommer inte att veta vad som gäller efter 2013, säger Ronny Svensson, vars bolag Ynnor köper in tjänstebilar till företag och andra organisationer.

- Vi är inte ute efter extra rabatter eller någonting vi vill bara veta vilken regeringens viljeinriktning är, vad som kommer att gälla, fortsätter han.

Osäkerheten, menar han, kommer att leda till att tjänstebilföretag som hans eget kommer att välja att köpa in lågförbrukande dieselbilar i stället för miljöbilar. Dieselbilarna skulle alltså gå vinnande ur upphandlingsstriderna.

- Fördelarna är flera. Nya dieselbilar drar så lite som 0,3 liter per mil och de är därmed nästan inte alls priskänsliga, säger Ronny Svensson.

Skattelättnaderna för miljöbilar är uppdelad i två delar: en permanent och en tidsbegränsad.

Den permanenta nedsättning av förmånsvärdet blir kvar för alla miljöbilar. Detta medan den tidsbegränsade delen, som tydligast fungerat som en morot för nybilsköpare, föreslås att skärpas.

Finansminister Anders Borgs ekonomiska vårproposition, som presenterades i morse, innehöll annars få konkreta nyheter inom områdena teknik, innovation, miljö och forskning.

Vissa nya skatteförslag inom området, däribland det ovan beskrivna om att ändra skattereglerna för miljöbilar, presenterades i en skatteteknisk promemoria som finansdepartementet i dag skickar ut på remiss.

Regeringens tanke är att därefter lägga fram dem i 2012 års budgetpropositionen som lämnas till riksdagen i höst.

Mer om: Bilar Miljöbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt