Orkanvind hjälpte Norwegian-plan sätta rekord över Atlanten

2018-01-22 13:07  
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

En Norwegian-flygning från New York till London har satt nytt rekord för vanliga trafikplan över Atlanten. 5 timmar och 13 minuter är den snabbaste resan sedan Concordes tid.

Det gamla rekordet för plan som inte är byggda för att flyga snabbare än ljudet löd 5 timmar och 16 minuter, satt 2015 av en Boeing 777 från British Airways.

Medvinden för Norwegians plan, en Boeing Dreamliner, anges till upp till 90 meter i sekunden, eller 325 kilometer i timmen – mer än dubbel orkan.

Flygkapten Harold van Dam säger till brittiska Daily Mail att planet under flighten i måndags tidvis var uppe i överljudsfart, mätt från marken. Men eftersom luften runt planet rörde sig så snabbt åt samma håll sprängde man aldrig ljudvallen.

Läs mer: Concorde – snabbast och vackrast

– Hade det inte varit för förutspådd turbulens på lägre höjd hade vi kunnat flyga ännu snabbare, säger van Dam.

Snitthastigheten på den ungefär 560 mil långa sträckan mellan flygplatserna JFK och Gatwick blev 1|070 kilometer i timmen. Därmed kom de 284 passagerarna fram ungefär en timme tidigare än planerat i måndags kväll.

Läs mer: Världens snabbaste jetflygplan

Nu börjar det alltså åter bli aktuellt att "komma fram innan man åkt" över Atlanten _ ett populärt skämt på Concorde-tiden, då man tack vare tidsskillnaden på sex timmar kunde lämna London vid lunch och nå New York samma morgon.

Överljudsplanet Concorde gjorde resan på tre timmar. Men det brittisk-franska planet var oerhört dyrt och bränsleslukande. En krasch i Frankrike i juli 2000 blev den utlösande faktorn för att stoppa trafiken tre år senare.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt