Oreda bland myndigheternas filmmaterial

2006-11-21 23:00 Monica Kleja  

Det råder oreda även bland andra myndigheters Estoniaband. SKL har hittills bara fått in 11 av 33 efterfrågade videooriginal.

- Vi hade hoppats att vi redan i nuläget skulle ha kommit en bit, men vi har haft svårt att få tag i material.
Det konstaterar Sabine Rütten med en djup suck.

Hon är chef för enheten för dokumentations- och informationsteknik på SKL, som håller i den kriminaltekniska utredningen av filmer och bilder som tagits vid vraket.

Det är inte bara på svenska Sjöfartsverket som det är rörigt i Estoniamaterialet. SKL har skickat detaljrika förfrågningar om bilder, videor och eventuella dvd:er som tagits vid Estonia till sammanlagt nio myndigheter i Sverige, Finland och Estland. Alla - utom finska gränsbevakningen - har hittills svarat.

Finska Centralkriminalpolisen har en lista på 40 band, varav 11 med finskt ursprung. Men man vet inte om det är original eller kopior.
- Det råder förvirring kring begreppet original, säger Sabine Rütten. Vad vi menar med original är själva råfilmen, men på polisen kanske man tror att det är den film som kommit in dit och som man sedan kanske kopierat, säger hon.

Finska miljöcentralen uppger att man har en låda med filmer, men har ingen förteckning över dem. Men SKL är välkomet att granska materialet på plats.

Finska centralen för undersökning av olyckor har bifogat samma lista som finska Centralkriminalpolisen och angett att vissa dvd-filmer är "original", något som SKL sätter frågetecken efter.

Svenska marinen har muntligen lämnat beskedet att man inte dykt på Estonia under dygnen efter haveriet, men att man deltog i bärgningen av visiret och ska återkomma med information.

SKL har hittills identifierat 33 olika originalband hos svenska och finska myndigheter. Av dem har man har fått in 11 från den finska sidan. De övriga 22 originalen från svenska myndigheter är försenade men nu väntas man få dem den sista november.
- Vi vill helst ha original. Blir det en kopia kan vi inte bevisa att förändringar skett på samma sätt. Det gäller särskilt om det handlar om en digital kopia, säger Sabine Rütten.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS