Orden du bör undvika i elbilsvärlden

2014-05-27 09:12  
Ordet laddstolpe bör undvikas i elbilssammanhang, anser organisationen Power Circle. Foto: TT

Vad menas med laddstation, laddpunkt, laddplats och laddstolpe? Organisationen Power Circle reder ut viktiga begrepp inom elbilar.

Ännu saknas officiella definitioner av ord som har med laddbara fordon att göra. I väntan på att begreppen kommer med i Svenska akademiens ordlista, Saol, har elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle tagit fram en egen ordlista. Allt för att minska risken för missförstånd.

Så här definierar Power Circle några viktiga ord när man vill prata fordon, laddning och laddinfrastruktur:

 

Laddstation/Laddplats

En laddstation eller laddplats är en plats där en eller flera laddbara fordon kan ladda samtidigt. I Laddstationen finns en eller flera laddare. En eller flera parkeringsplatser samt andra faciliteter kan finnas i eller i anslutning till laddstationen. Ordet laddplats bör undvikas.

 

Laddare/Laddstolpe

En laddare är den hårdvara som tillhandahåller ström för laddning av elfordon. Laddaren kan vara antingen en normalladdare, semisnabbladdare eller en snabbladdare. En laddstolpe syftar egentligen till samma sak som laddare men används oftast i folkmun då man syftar till normalladdare. Ordet laddstolpe bör undvikas.

 

Laddpunkt

En laddpunkt är den punkt där koppling mellan det laddbara fordonet och laddaren sker. Om laddaren har en fast kabel sitter laddpunkten på den ände av kabeln som skall kopplas in i fordonet. Om laddaren inte har en fast kabel blir laddpunkten uttaget på laddaren istället. En laddare kan ha flera laddpunkter.

 

Laddbox

En enklare typ av väggmonterad laddare främst framtagen för normalladdning av laddbara fordon i hemmet eller andra icke-publika miljöer. Engelska ordet för laddbox är Wallbox, detta ord används också ibland i det svenska språket.

 

Elbil

Benämning för en bil som endast använder elmotor för framdrift. Elbilens batteri laddas från elnätet.

 

Laddhybridbil

En bil med två olika typer av motorer varav en är en elmotor. Motorerna kan arbeta parallellt eller samverka. Laddhybridbilens elmotor får ström från ett batteri som laddas externt.

 

Laddbara bilar

Samlingsnamn för elbilar och laddhybridbilar.

 

Laddbara fordon

Samlingsnamn för alla fordon som kan ladda sitt batteri externt.

Charlotta von Schultz

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt