Opelfacket vill inte ha GM som ägare

2009-08-25 10:57  

I de senaste turerna om vem som ska äga Opel säger tyska fackföreträdare nej till att GM kanske ändå vill behålla det tyska bilmärket.

Enligt uppgifter i Wall Street Journal överväger GM att hitta en egen finansieringsplan för att rädda den europeiska dottern Opel.

I början på sommaren trodde många att en uppgörelse om försäljning var i hamn, och att bildelstillverkaren Magna skulle överta Opel med hjälp av ryska finansintressen. Den lösningen har också fått stöd av tyska regeringen, som lovat ställa upp med lånegarantier.

Förbundskansler Angela Merkel har varit angelägen att få Opelfrågan löst innan valet i Tyskland i slutet av september. Med Magna som köpare har hoppet funnits att arbetsstyrkan på Opel inte ska reduceras så kraftigt.

Men GM har vid flera tillfällen uttryckt tveksamhet till en försäljning till Magna och har dragit ut på affären. Vad som oroar GM är att ryssarna får för mycket insyn i Opel och GMs teknik. I Magnauppgörelsen finns möjligheten att ryska biltillverkaren Gaz kan börja bygga Opelbilar för den ryska marknaden.

I Ryssland vill GM definitivt inte ha konkurrens från sin forna dotter Opel. Där är redan Chevrolet det mest framgångrika importmärket.

Idag reagerar företrädare för de anställda vid Opel på de ännu obekräftade uppgifterna om GMs planer. De fruktar att GM kommer att gå hårdhänt fram och stänga minst två fabriker i Tyskland - Bochum och Eisenach. De ser helst ett engagemang från Magna med stöd av den tyska regeringen.

Håkan Abrahamson

Mer om: Opel GM

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt