Opel utvecklar ögonstyrda strålkastare

2015-03-20 11:42  
Ögonrörelserna ska generera en "omedelbar" men ändå "gradvis" förflyttning av strålkastarskenet. Foto: Opel

Kamera med infraröda sensorer ska scanna förarens ögon mer än 50 gånger i sekunden.

Sedan två år arbetar Opels ingenjörer, tillsammans med Darmstadts tekniska universitet, på att förfina systemet med adaptiva strålkastare. Företaget säger sig ha uppnått ganska bra resultat med försök där en webbkamera bedömde förarens synfält genom att fokusera på huvud, näsa och öron.

Data som samlats in av kameran sändes till små motorer som styrde lamporna, så att ljuset anpassades efter förarens blick. Men Opel medger att det tog för lång tid från beräkningen av data, tills att strålkastaren hade anpassat sig.

Nästa steg ska bli en kamera med infraröda sensorer och dioder som skannar förarens ögon mer än 50 gånger per sekund när det är skymning och mörkt. Snabbare processorer och elmotorer i lamporna ska säkerställa en "omedelbar" reaktion från strålkastarna när föraren förflyttar blicken.

Ett problem är dock att den mänskliga blicken, mer eller mindre oavsiktligt, vandrar till slumpmässiga platser eller tillfälliga distraktioner. I dessa fall är det uppenbarligen inte lämpligt att ljuset följer ögonrörelserna.

Opels ingenjörer utvecklar därför en algoritm med fördröjning, så att strålkastaren ändrar riktning gradvis istället för att göra det ryckvis.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt