Ombyggd helikopter fylld med motmedel

2007-10-22 12:08  

Den första av de tre ombyggda sjukvårdhelikoptrar som ska ingå i den svenskledda EU-styrkan Nordic Battle Group har nu testats i Karlsborg. Den är fullproppad med motmedel som ska skydda helikoptern från att bli nedskjuten.

Det är en sjukvårdsutrustad "Superpuma" som försetts med ett varnings- och motverkanssystem VMS som ska skydda helikoptern från fientlig luftvärns- och jaktplanseld.

Helikoptern har byggts om i Norge och modifierats på arton punkter för att kunna genomföra räddning av sårade soldater och ta sig oskadd genom fientlig eld.

Själva VMS-systemet består av fyra sensorer, manöverpanel, varningsdisplay samt två stycken fällare för infraröda facklor.

Systemet kan sedan mäta in annalkande IR-robotar, varna besättningen visa ljudsignaler och grafik på helikopterns varnings- och manöverpanel och automatiskt fälla facklor för att avleda robotens IR-målsökare och få den att missa helikoptern, skriver flygvapnets helikopterflottilj på sin hemsida.

- Det har hittills varit en hackig väg, eftersom det är många system som ska integreras. Men nu fungerar det bra, säger Paul Hedrén, provflygare på FMV i artikeln på helikopterflottiljens sajt.

Helikopterfrågan är försvarsminister Sten Tolgfors stora huvudvärk. Det svenska prestigeprojektet Nordic Battle Group kommer inte att få sitt begärda helikopterstöd i tid utan får vänta ända till i april, det vill säga 3-4 månader senare än planerat.

Det är de ombyggda Superpumorna, eller HKP10 som de heter i flygvapnets vokabulär, som i första hand ska evakuera skadade och sköta taktiska transporter under alla tider på dygnet.

Totalt ska Nordic Battle Group ha 5-7 medeltunga helikoptrar, 2-3 HKP10 och 3-4 HKP4.

Enligt flygvapnet kan även HKP4 användas för taktiska transporter och transport av skadade men den helikoptern får inte samma VMS-skydd som HKP10.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt