Olycksplanets svarta låda nästan hittad

2010-05-06 10:36  
Norska fartyget H/V Seabed Worker är det enda fartyget som fortfarande söker vraket efter Air France 447. Sökområdet har avgränsats kraftigt, och både obemannade u-båtar och bogserade sonar-instrument används.

Mysteriet med Air France plan 447 som störtade i Atlanten med 228 personer ombord kan vara ett steg närmare att klaras upp. Franska utredare har nu nästan lokaliserat planets svarta låda.

Plan 447 försvann under en flygning mellan Rio de Janeiro och Paris den 1 juni 2009 och återfanns störtad i havet cirka 65 mil nordost om Brasiliens kustöar.

Sedan dess har haveriutredarna sökt efter lådan, som innehåller viktig flygdata, utan att lyckas.

Gång på gång har man dock tagit beslut om att fortsätta sökandet i de väldiga oceanområdena.

I dag torsdag meddelar det franska försvarsdepartementet att lådan ringats in och lokaliserats till en platsen, med fem kilometers felmarginal, enligt flera franska medier, bland dem RTLhttp://www.rtl.fr/fiche/5940064401/la-zone-des-boites-noires-du-vol-rio-paris-localisee.html

och Le Monde:http://www.lemonde.fr/societe/article/2010/05/06/les-boites-noires-du-vol-rio-paris-auraient-ete-localisees_1347238_3224.html#ens_id=1278385

Lokaliseringen betyder inte nödvändigtvis att man kommer att hitta lådan, enligt försvarsdepartementet. Men förhoppningarna om en bärgning ökar nu starkt . Sökningarna ska nu pågå fram till den 25 maj.

Enligt RTL har den franska haverikommissionen ”Bea” framgångsrikt använt sig av ny dator. Med dess hjälp har man kunnat verifiera ljudsignaler som den svarta lådan sände ut dagarna efter kraschen och som snappades upp av en fransk ubåt.

Att ubåten lyckats registrera ljudsignalerna från planets svarta låda har fram tills nu varit okänt. Efter 30 dagar beräknas den svarta lådans batterier ha tagit slut och signalerna ska då ha upphört.

Olyckteorierna kring vad som föranledde kraschen varierar. Men mest troligt uppges vara problem med planets hastighetsmätare, det så kallade Pitot-röret.

Läs vad den franska tidningen Libération rapporterade i slutet av april.

http://www.liberation.fr/societe/0101631894-vol-af447-le-rapport-qui-seme-le-doute

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt