Oljud vapen mot Somalias sjöpirater

2008-11-19 14:50  
Ljudanläggningen från HPV har en räckvidd på över 1 km.

Ljudanläggningar prövas som vapen mot de sjöpirater som attackerar civila fartyg utanför Östafrikas kust. De är effektivare än elstängsel, ett annat motmedel.

De allt intensivare piratattackerna mot handelfartygen utanför Somalia har fått både rederier och sjöfartsorganisationer att fundera på försvarsmetoder. Att beväpna besättningarna med konventionella vapen avfärdas, det skulle snart leda till dödsoffer bland besättningsmännen mot de många gånger vältränade piraterna.

Bäst sättet är att hålla piraterna på avstånd från fartygen. Piraterna dyker upp i små snabba båtar. I de allt mer glest bemannade handelsfartygen hinner besättningen många gånger inte uppfatta att piraterna äntrar relingen.

En lösning som testas är ljudanläggningar, rapporterar BBC. Särskild utrustning (MAD, Magnetic Acoustic Device) som riktar ljudet och kan sända ljudvågor över långa avstånd testas redan ombord.

Upptäcker besättningen att fartyget jagas av pirater börjar skepparen med att i högtalaranläggningen tala om för piraterna att de är upptäckta och icke önskvärda. Fortsätter piraterna ändå att avancera slår man över till en tongenerator som alstrar ett ljud som får piraterna att vilja ändra kurs.

Tekniken finns sedan tidigare i en viss typ av tjuvlarm.

En annan lösning, som ännu inte har prövats, är elstängsel runt skrovet. Detta nederländska förslag stupar dock på att det inte bör användas ombord på tankfartyg. En gnista från elstängslet kan få förödande konsekvenser.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt