Oljefläck kan vara ledtråd till försvunnet flygplan

2014-12-29 14:34  

En oljefläck i havet utanför Sumatra väckte svagt hopp om att hitta det försvunna Air Asia-planet. Indonesien fruktar att flight QZ 8501, med 162 människor ombord, ligger på havets botten.

Femton fartyg och 30 flygplan sökte på måndagen igenom ett område på 40_50 meters djup i Javasjön, mellan ön Belitung och Borneo, efter det spårlöst försvunna planet. Efter det att Indonesiens vicepresident avfärdat att några föremål som siktats på havsbotten skulle vara vrakdelar från planet, återstod en oljefläck i området som en möjlig ledtråd.

– Vi säkerställer om det är flygbränsle från Air Asia-planet eller från ett fartyg eftersom platsen är en sjöfartsled, citerar AFP indonesiska flygvapnets talesman Hadi Tjahjanto.

Australien, Singapore och Malaysia deltar i sökandet. Troligen kommer farhågor om vad som hänt passagerare och besättning att besannas, sade australiske utrikesministern Julie Bishop till Sydney Morning Herald.

– Hypotesen är att planet ligger på havets botten, sade Bambang Soelistyo, chefen för det indonesiska räddningsverket.

Han konstaterade att Indonesien inte har rätt utrustning, som undervattensfarkoster, för att hämta upp planet ur havsdjupet. Därför kommer utrikesdepartementet att kontakta länder som erbjudit hjälp, som USA, Storbritannien och Frankrike.

I indonesiska Surabaya samlades upprörda släktingar i väntan på besked om passagerarna.

– Min bön är att jag verkligen, verkligen hoppas att det kommer nyheter om människorna ombord. Vad det än är, är det viktiga att vi vet var de är just nu, sade en anhörig till AFP.

En indonesisk familj klarade sig mirakulöst när de missade avgången.

– Kanske är det Guds plan att jag och min familj inte fanns med på planet, sade mamman.

Planet försvann från radarn under en flygning mellan Surabaya och Singapore under natten till söndagen svensk tid. Strax innan kontakten bröts hade piloterna bett flygledarna att få flyga en ny rutt för att undvika dåligt väder, en begäran som avslogs.

Värdet på Air Asias aktier sjönk med nästan 9 procent på måndagen.

Mer om: Air Asia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt