Okunnighet bromsar dieselbilar

2013-11-06 15:45  

Bristen på erfarenhet av dieseldrift är ett stort hinder när bilbranschen försöker öka andelen dieselbilar i USA.

Till skillnad mot Europa är försäljningen av dieseldrivna bilar mycket liten i USA. En önskan från bilindustrin att öka andelen stöter på ett stort i motstånd i form av bilister som helt enkelt är ovana vid dieselmotorer.

En undersökning utförd av Harris Interactive bland drygt 3000 vuxna visar att 70 procent av den amerikanska befolkningen aldrig har kört en dieseldriven bil.

Tre fjärdedelar av dem som är under 30 år har aldrig suttit bakom ratten på en dieselbil, skriver Detroit News.

Ändå visar undersökningen att många amerikaner är medvetna om sådana fördelar med dieselmotorer som att de är bränslesnålare än bensinmotorer av motsvarande storlek.

Analytiker tror ändå att hoppet om en försäljningsökning står till den yngre generationen, som inte minns ett tidigare försök att introducera dieseldrivna bilar i USA, men som då misslyckades för att kunderna tyckte illa om de sotiga avgaserna och dieselmotorljudet.

Håkan Abrahamson

Mer om: Dieselmotor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt