Oklart om stopp för ryska krigsfartygen

2014-09-04 09:05  
Mistral togs i tjänst 2005.

Trots franska presidenten Hollandes uttalande om att stoppa leveransen av krigsfartyg till Ryssland anses kontraktet fortfarande gälla.

Inför det nu inledda Nato-mötet i Wales, och tidigare kritiserad av andra medlemsstater i EU, uttalade sig Frankrikes president under onsdagen och sa att landet stoppar leveransen av det nästan färdigbyggda krigsfartyget Vladivostok till Ryssland.

Vladivostok är det första av två beställda helikopterlandningsfartyg i den s k Mistral-klassen, som Ryssland beställde från Frankrike 2011. Det kan medföra 15 helikoptrar, fyra landstigningsfartyg och 450 soldater.

Fartyget skulle levereras i november, och systerskeppet Sevastopol någon gång under nästa år. Affären anses vara värd över 10 miljarder kronor.

Men nu säger franska diplometer till den ryska nyhetstjänsten Ria Novosti att affären ännu inte är avblåst sett ur ett juridiskt perspektiv. Det speglar presidentens inställning till hur Ryssland för tillfället agerar i Ukraina. Först i oktober tänker Frankrike fatta det definitiva beslutet om leveransen av Vladivostok, då efter att noga ha utvärderat den ryska inblandningen i Ukrainakrisen, uppger franska diplomater till Ria Novosti.

De båda franska fartygen är tänkta att sättas in i den ryska Stillahavsflottan.

Håkan Abrahamson

Mer om: Mistral

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt