Oklart om Gripen NG kvar i Brasilien-loppet

2010-02-05 09:21  
Gripen NG i BR-version enligt Saabs tecknare.

Brasiliens försvarsminister Nelson Jobim tillbakavisade på torsdagen uppgifter om att Brasilien ingått avtal om att köpa det franska stridsflygplanet Rafale. Samtidigt reser Carl Bildt till Brasilien i nästa vecka.

Nelson Jobim, Brasiliens försvarsminister, dementerade igår uppgifter publicerade i den brasilianska dagstidningen Folha de Sao Paulo om att Gripen NG skulle ha slagits ut ur den pågående upphandlingen och att regeringen i landet i stället skulle ha sagt ja till 36 Rafale jet-plan från den franska tillverkaren Dassault.

Enligt tidningen skulle Dassault ha sänkt priset på Rafale-planen med två miljarder dollar. Från 8,2 miljarder till 6,2 miljarder dollar, uppger Dagens Industris Sydamerikakorrespondent i dag fredag.

Trots sänkningen skulle priset för lika många Gripen NG bli lägre. Saabs erbjudande sägs uppgå till 4,5 miljarder dollar, medan Boeings F-18 kostar 5,7 miljarder dollar.

Brasiliens försvarsdepartementet skickade i går också ut ett pressmeddelande. Enligt detta lämnade landets flygvapenledning en teknisk utvärdering till departementet den 6 januari i år som just nu granskas av den brasilianska regeringen.

Nyhetsbyrån Reuters citerade i går också Nelson Jobim som uppgav att regeringen ännu inte bestämt sig för vilket plan nytt stridsflygplan man ska välja.

Bildt till Brasilien
I nästa vecka reser den svenska utrikesministern Carl Bildt till Brasilien tillsammans med statssekreteraren Gunnar Wieslander (tidigare chef för Sveriges ubåtsflottilj och nu statsekreterare hos handelsministern).

Enligt UD ska Carl Bildt ha överläggningar med landets utrikesminister Celso Amorim.

Kommer Carl Bildt att ta upp frågan om Brasiliens upphandling av stridsflygplan?

- Det är inget jag kan bekräfta. Det går rykten i om att affären redan är klar, säger Carl Bildts pressekreterare Irena Busic till Ny Teknik.

Det brasilianska försvarsdepartementet har ju dementerat att man ännu bestämt sig för något plan. Har du andra källor?

—Nej, vi har bara tagit del av uppgifter via media, vi har ingen annan information.

Enligt Irena Busic kommer de officiella överläggningarna att vara den 10-11 februari, men enligt kalendariet för Carl Bildt på regeringens webbsida varar vistelsen ytterligare två dagar, till och med den 13 februari. Då med besök i Rio de Janeiro.

Beslutet om flygplansköp ska sedermera tas av Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva.

Mer om: Dassault Rafale

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt