Okänd vinstmaskin ger Saab 380 miljoner

2011-04-14 15:06  

Saab Automobils problem blir större och större men ett dotterbolag levererar. Saab Parts i Nyköping levererade 380 miljoner kronor i vinst till koncernen.

Medan Saab Automobils problem växer är det fullt tryck på det helägda dotterbolaget Saab Parts i Nyköping. Totalt arbetar 270 anställda med att förse reservdelar till saab-bilar som rullar ute på vägarna världen runt.   

Dotterbolagets omsättning för 2010 var cirka 2 miljarder kronor, vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av Saabkoncernens hela omsättning. Dotterbolagets vinst på 380 miljoner kronor dämpar förlusten för hela bilkoncernen. I och med dotterbolagets vinst blir en förlust cirka 2 miljarder kronor, enligt DN.

– Vi märker inte av några störningar, säger platschefen Lennart Ståhl till DN.

Han berättar för DN att ”det kan tyckas lite märkligt när vi har delvis samma leverantörer men det är inte samma typ av komponenter."

Enligt DN ingår Saab Parts som en del i de säkerheter Riksgälden kräver för att stå som garant till Saabs EIB-lån. Dessa uppgår till 3,6 miljarder kronor, skriver DN.

DN konstaterar att Spyker Cars årsredovisning visar att biltillverkningen i Trollhättan gick sämre än vad som tidigare redovisats. Rörelseförlusten blev 2,3 miljarder kronor vilket motsvarar cirka 73 000 kronor per såld bil.

Jonas Karström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt