...och svenska försvaret köper inte 8-10 nya Gripen-plan heller

2008-11-25 23:00  

Det blir inte någon beställning av 8-10 nya Gripenplan till det svenska flygvapnet som försvarsminister Sten Tolgfors lovade i samband med Norgeaffären.

- Det löftet var direkt kopplat till att Norge skulle välja Gripen Next Generation. Nu är det inte längre aktuellt, säger Mikael Östlund, pressekreterare hos Sten Tolgfors.

Men han betonar att Sverige inte övergivit Gripen.

- Nej, det är ett vapensystem som Sverige ska ha i många generationer. Löftet om 8-10 nya plan var en tidigareläggning av Sveriges tänkta, framtida uppgradering.

. De tidigare beslutade affärerna med Saab och som ryms inom budgetramen 4,2 miljarder kronor fortsätter som planerat, säger Mikael Östlund.

1. Ombyggnad av 31 stycken gamla Jas-plan av A/B-modell till toppmoderna C/D-plan för det svenska flygvapnets räkning. Sverige kommer då att ha 100 plan av samma sort.

2. Pengar till den "demonstrator" som utgör prototypen för den nya generationens Gripen, som i Sverige heter E/F och som internationellt heter NG.

Är Norges nej dödsstöten för Gripen Next Generation?

- Nej, det är det inte. Gripen är ett av de få stridsflygplan i världen som är med i alla pågående affärer och som har alla de egenskaper som de olika länderna efterfrågar, säger Saab-chefen Åke Svensson.

Saab har lämnat offerter och svar på förfrågningar till åtta länder och erbjudit dem samma typ av uppgraderade Gripenplan som Norge.

Här är de upphandlingar som Saab deltar i.

Danmark: Bindande svar överlämnat november 2007
Indien:Bindand svar överlämnat april 2008
Schweiz: Offert lämnat juli 2008
Nederländerna:Saab inbjudet augusti 2008
Brasilien:Gripen utvald som ett av tre alternativ oktober 2008
Rumänien:Bindande svar överlämnat 2008
Bulgarien:Svar på frågan förbereds
Kroatien:Svar på frågan förbereds.

Länder som redan valt gripen ärSverige, Sydafrika, Tjeckien, ThailandochUngern.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt