Obemannat F-16 attackerar på egen hand

2017-04-12 10:31  
F-16 plan i hangar, Norge. Foto: Anders Vanderloock / Scanpix / TT

Ett obemannat stridsflygplan av modellen F-16 har nu förmågan att på egen hand attackera mål och undvika oförutsedda hot. Det uppger USA:s flygvapen och tillverkaren Lockheed Martin i ett pressmeddelande.

USA vill bygga en flotta av obemannade stridsflygplan. Det är en ambition det amerikanska försvarsdepartementet, Pentagon, haft länge. I takt med att moderna F-35-plan ersätter äldre F-16-modeller ska de senare göras om till ”unmanned combat air vehicles”, eller autonoma stridsdrönare.

– Vi har demonstrerat hur en stridsdrönare både kan genomföra sitt uppdrag när allt går som planerat och reagera och anpassa sig vid oförutsedda hinder som uppstår längs vägen, säger kapten Andrew Petry på det amerikanska flygvapnets forskningslabb.

Vid militära operationer ska stridsdrönarna kunna flyga i formation tillsammans med bemannade F-35-plan och assistera vid behov. ”Autonoma system har också möjligheten att ta sig till extra riskabla uppdragsmiljöer, de reagerar snabbare och har alltid samma egenskaper eftersom de inte riskerar utmattning”, enligt pressmeddelandet.

Drönarna kan kontrolleras från en markbas men planen är alltså att de med hjälp av artificiell intelligens ska kunna sköta stridspilotens uppgifter mer eller mindre för egen maskin.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt