Obehaglig överraskning vid Opelsamtal

2009-05-28 08:51  
Den tyske näringsministern Karl-Theodor Freiherr von und zu Guttenberg gillade inte vad han såg på onsdagskvällen.

Den tyska regeringen gjorde en obehaglig upptäckt under nattens samtal om en ny ägare till Opel - 3 miljarder kronor saknas i bolaget.

Någon slutgiltig köpare av Opel kunde tyska regeringen inte presentera idag på torsdagsmorgonen. En bidragande orsak till detta är att GM under nattens förhandlingar redovisade ett finansiellt hål i Opel som genast behöver täppas till.

Den tyska näringsministern Karl-Theodor zu Guttenberg skrädde inte orden i ett uttalande efter förhandlingarna:

- GM har åter igen konfronterat oss med nya siffror, sade han och recenserade GMs uppträdande som skandalöst.

Han uttryckte även sin irritation över hur "marginellt" det amerikanska finansdepartementet engagerade sig i affären.

Av de fyra kandidater som bjöds in till förhandlingarna i går kväll återstår nu bar två: italienska biltillverkaren Fiat och österrikisk-kanadensiska Magna Steyer.

Amerikanska investmentbanken Ripplewood har dragit sig ur processen, och kinesiska Baic, som kom in i ett sent skede hade bara lämnat in ett tvåsidigt intressedokument och tas därför inte på allvar. Men i nästa vecka ska ytterligare samtal föras med Baic.

Hur en eventuell köpare tänker agera när det gäller övriga företag inom GM Europa, alltså Saab och Vauxhall, framgår inte av de senaste diskussionerna, där Opel trots allt är den viktigaste spelaren i bolaget.

Håkan Abrahamson

Mer om: Opel GM

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt