ÖB vill vänta med Super-Jas

2011-03-01 16:07  
ÖB Sverker Göransson, armégeneral.

ÖB Sverker Göransson vill avvakta med beslutet om att satsa på ett Super-Jas. Först om två år är han beredd att komma med konkreta förslag.

Sent på tisdagseftermiddagen offentliggjorde Försvarsmakten det budgetunderlag som man under dagen hade presenterat för försvarsminister Sten Tolgfors.

Det 72-sidiga dokumentet fokuserar framför allt på tre frågor:

  1. Försvarets personalförsörjning nu när den allmänna värnplikten är borta.
  2. Insatsorganisationen.
  3. Stridsflyget, som i dag är toppmodernt med 100 stycken nyligen uppgraderade Jas 39 Gripen C/D-version.

ÖB bedömer att personalförsörjningen och insatsorganisationen är det mest akuta.

Däremot kan beslutet om tekniksprånget för det svenska stridsflyget – från dagens C/D-version till framtidens större och starkare E/F-version vänta i två år.

- Försvarsmakten planerar att återkomma i budgetunderlaget för 2013 om förslag till framtid utveckling av stridsflygsystemet, skriver ÖB.

Han konstaterar att Försvarsmakten i dag har ett modernt flygvapenförband där slutleveranserna av Jas 39 C/D pågår.

Men under 2020-2030 måste det till ett rejält tekniskt lyft för att det svenska flygvapnet ska kunna ”vidmakthålla tillräcklig operativ förmåga”.

ÖB betonar att han vill ha kvar Gripensystemet i 30 år till och då måste försvaret ha full handlingsfrihet att ”operera, vidmakthålla och vidareutveckla Jas 39 Gripen”.

Det han säger är att Försvarsmakten vill ta ett större tekniksprång med Gripensystemet och lägga en beställning hos Saab på det som hos Saab heter Gripen Next Generation och hos Försvarsmakten version E/F.

Men det är för tidigt att ta det beslutet nu, menar ÖB.

Han reserverar sigdock för att han under 2011 kommer att begära anslag för att hålla Gripen C/D på topp fram till beslutet om en E/F-version.

Det innebär att ÖB vill kunna ”skedmata” Saab på samma sätt som  man gjort hittills – några hundra miljoner kronor per år i olika utvecklings- och uppgraderingsuppdrag.

Läs sammanfattningen här (11 sidor).

Läs bilaga 1 här (72 sidor).

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt