ÖB satsar på militär utrustning

2015-10-02 09:54  
Överbefälhavaren Micael Bydén. Foto: Henrik Montgomery / TT

Flygvapengeneralen Micael Bydén har tagit över jobbet som landets överbefälhavare. Han betonar att ett sämre säkerhetsläge kräver ett starkare försvar.

Bydén tog över kommandostaven från den avgående ÖB Sverker Göranson vid en ceremoni på Karlbergs slott i Stockholm. I sitt första tal som ÖB pekade han på ett förändrat säkerhetsläge som drivs på av Rysslands agerande.

– Det skärper kraven på ett modernt svenskt försvar, sade Bydén.

– Vi måste stå bättre rustade för att möta denna föränderliga och komplexa verklighet.

Bydén uppmanade de försvarsmaktschefer och soldater som var med vid ceremonin att inte slå sig till ro.

Han ser som sin viktigaste uppgift att stärka Sveriges militära förmåga. Det kommer att ske inom ramen för riksdagens försvarsbeslut som gäller åren 2016–2020. Det beslutet ger försvarsmakten ökade anslag de kommande åren.

Bydén ger några exempel på åtgärder som ska stärka försvaret på kort sikt: Att skaffa personlig utrustning till soldater och sjömän, att köpa in ny material till hemvärnet och till samtliga stridskrafter, samt att se till att försvaret får öva mer.

– Det går mot större övningar, försvarsmaktsgemensamma övningar, där vi ser till att vi får ihop allt, säger Bydén till TT.

Han beskriver dagen då han fick ta över kommandostaven som den största i hans karriär

– Om jag har förstått hela vidden av detta, det vet jag inte. men nu är det gjort och det finns igen återvändo, säger Bydén.

Företrädaren Sverker Göranson lämnar nu fyra decenniers tjänstgöring i försvarsmakten, varav drygt sex år som ÖB. I stället väntar en jordenruntresa och därefter jobb som ledarskapskonsult. Försvarets musikkår tog avsked genom att spela Göransons favoritartist Bruce Springsteen. Själv avslutade han med ett radioanrop från sin tid i den svenska fredsstyrkan i Bosnien:

– Viktor Lima. Åter egen camp. Stänger station. Klart slut.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: ÖB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt