ÖB: Försvarssatsningar får för lite pengar

2014-12-16 15:22  

Anslagen till försvaret räcker inte på sikt, anser ÖB Sverker Göranson. Köp av kryssningsmissiler och extra Gripen E-plan måste senareläggas.

Överbefälhavaren Sverker Göranson lämnade i dag över Försvarsmaktens underlag inför regeringens kommande försvarspolitiska proposition till försvarsminister Peter Hultqvist (s).

I rapporten utgår han från den parlamentariska försvarsberedningens betänkande "Försvaret av Sverige - Starkare försvar för en osäker tid".

I den föreslås att Försvarsmaktens operativa förmåga ska öka 2015- 2020.

Förstärkningen ska börja falla ut från och med 2018. Fram till 2024 föreslår politikerna en ökning av anslagen med 5, 5 miljarder kronor.

Men pengarna räcker inte till för att genomföra flera av de stora materielsatsningar som politikerna föreslår, enligt Sverker Göranson.

Han anser därför att följande inköp måste vänta till efter 2020:

  • Anskaffningen av ytterligare tio nya Gripen E, utöver de 60 stridsflygplanen som riksdagen sagt ja till.
  • Anskaffning av kryssningsrobotar till Gripenplanen.
  • Utöka antalet operativa ubåtar från fyra till fem.

Visserligen behövs materielsystemen, enligt ÖB. Men andra utgifter prioriteras. Det handlar exempelvis om att täcka kostnaderna för anskaffningen av de 60 Gripen E-planen och två ubåtar av nästa generation samt för inköp av medelräckviddigt luftvärn.

ÖB vill under perioden från 2016 och fram till 2020 genomföra fem steg för att på kort sikt höja den operativa förmågan. Bland annat vill man utöka personalen med 900 man, satsa på soldaternas personliga utrustning, öka underhåll av system, köpa ny ammunition och nya vapen till arméförbanden, modernisera och livstidsförlänga fartyg och annat.

Inriktningsproppen för Sveriges försvar var tänkt att presenteras under våren. Men med tanke på nyvalet blir den sannolikt försenad. Ny Teknik har under dagen inte lyckats få besked om datumet från försvarsdepartementet.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt