Nytt världsrekord på Delsbo Electric

2011-06-22 13:29  

Delsbo Electric. Både JV1 från Gävle och Snålputte från Hudikvall slog det gamla rekordet med råge.

Det blev en rejäl putsning av världsrekordet i snålkörning för dressiner i helgens tävling.

- Det är inte bara världsrekord för dressiner. Vi utgår från att världsrekorden gäller alla typer av fordon - bilar, båtar, flygplan, tåg, spårvagnar, cyklar, hästar... - och att tävlingen i Delsbo alltså handlar om ett världsmästerskap för energisnåla persontransporter generellt, säger Sigurd Melin, orförande i föreningen Dellenbanans Vänner.

Tävlingen riktar sig till elever på alla skolor i Sverige. Delsbo Electric anordnas av Dellenbanans Vänner, som arbetar för att rädda och utveckla den 6 mil långa järnvägen mellan Ljusdal och Hudiksvall.

Uppgiften är att bygga ett batteridrivet fordon och sedan köra en tävlingssträcka på 3,3  kilometer med så liten energiförbrukning som möjligt.

Tre lag från två skolor ställde upp.

  1. Lag JV1 från Högskolan i Gävle med sin avancerade, trehjuliga lättviktskonstruktion vann på nya världsrekordtiden 3,86 wattimmar per personkilometer. Det är nästan en tredjedel av det inofficiell världsrekordet från förra året då bara ett ekipage ställde upp.
  2. Tvåa kom lag Snålputte från Bromangymnasiet i Hudiksvall med sin rödmålade dressin som körde på fälgarna från en moped. Snålputte halverade förra årets resultat och använde bara 5,6 wattimmar per personkilometer.
  3. Lag X-akt från Bromangymnasiet tvingades bryta men utsågs till publikens favorit för sin kreativa design.

- Den här tävlingen är ett helt fantastiskt projekt eftersom det ger möjlighet till samarbete mellan de teoreitiska och de praktiska programmen, säger läraren Hans Sellén på Bromangymnasiet.

Alla tre tävlingsfordonen kommer att finnas till beskådande på Delsbo station under sommaren.

Delsbo station och Dellenbanan har blivit en turistattraktion i Hälsingland. Här kan man köra riktiga trampdressiner ett par mil åt båda hållen från Delsbo och här kan man åka med 50-talsrälsbussar på en del av banan.

- Nu på söndag är det Dellebanans dag med både rälsbusstrafik, prova-på-dressin och kast med litet tåg, säger Sigurd Melin, ordförande i föreningen Dellenbanans Vänner.

Läs också artikeln "Den vilda jakten på watten".

Lars Anders Karlberg

Mer om: batteri Elfordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt