Fordon

Nytt test: Tesla Model 3 får toppbetyg i säkerhet

Nu har beskedet kommit, svart på vitt. Tesla uppnår toppresultat i IIHS krocktester.

Publicerad

Det har gått en knapp månad sedan Audis E-tron utnämndes till den säkraste elbilen hittills. Den hade då som enda elbil uppnått det åtråvärda betyget Top Safety Pick + av den amerikanska oberoende föreningen Insurance Institute for Highway Safety, IIHS.

Efter ett tidigare krocktest av Model S med varierande resultat får nu Tesla sin revansch. IIHS ger Model 3 bolagets första ”bästa säkerhetsval”, berättar The Verge.

Precis som E-tron har Model 3 fått omdömet ”bra” i alla kategorier, det bästa omdöme som IIHS kan ge. Men det innebär inte att bilmodellen är helt perfekt på säkerhetsfronten. Tesla Model 3 som har tillverkats före juni 2018 har enligt IIHS bara ”acceptabla” strålkastare. För samtliga upplagor finns också en måttlig risk för att föraren vid en frontalkrock som överlappar med förarens fordonssida kan få en skada på nedre delen av vänster ben. Det här krocktestet ska vara det mest utmanande, enligt IIHS.

Tesla Model 3 lyckade dock bra med att undvika kollision, tack vare sitt automatiska bromssystem.

Enligt Tesla ska de egenutvecklade sätena ha bidragit till det höga betyget.

”Våra kunders säkerhet är det viktigaste och därför är våra aktiva säkerhetsfunktioner och passiva säkerhetsutrustning standard på alla våra bilar”, skriver bolaget bland annat i ett blogginlägg.

Se filmer från krocktesterna: