Nytt ryskt militärplan snabbare än missiler

2016-01-25 15:06  
Mig-31 når toppfarten Mach 2,83. Efterföljaren Mig-41 ska bli ännu snabbare. Foto: Mikoyan

Mig-41 är beteckningen på ett kommande ryskt militärplan som ska ersätta nuvarande modellen Mig-31 och få toppfarter mot Mach 4,3.

Den ryska tv-kanalen Zvezda rapporterar att planet fortfarande befinner sig på ritbordet vid Mikoyans konstruktionsbyrå, en del av Russia Aircraft Corporation. Därför vet ingen idag exakt hur det kommande planet ska se ut.

Men det ska baseras på dagens snabba långdistansplan Mig-31, som fortfarande tillverkas och även erbjuds exportmarknaden. Det har en toppfart på Mach 2,83, alltså drygt 3000 km/h. Planet anses falla för åldersstrecket 2028.

Mig-41 ska kunna stoppa extremt snabba missiler och drönare, som få missiler idag kan ta hand om.

Det kan betyda att det byggs för toppfarter kring Mach 4 eller till och med Mach 4,3.

Innan planet kan sättas i produktion, vilket är tänkt att ske före 2025, kommer massor av testplattformar behövs, rapporterar nyhetsbyrån Ria Novosti, och flera hundra Mig-31 kan behöva rustas och tas i tjänst i det ryska flygvapnet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL