Nytt priskrig mellan Gripen och JSF

2009-02-27 14:00  

Vad kostar ett stridsflygplan egentligen och amerikanska Joint Strike Fighter i synnerhet? Svaret kan komma nästa år när det amerikanska planet får en synlig prislapp. Också Gripen får ett fast pris.

Osäkerheten hos potentiella köparländer är stor efter det infekterade prisbråket i Norge mellan Jas Gripen och Joint Strike Fighter.

Den norska utvärderingsgruppen kom fram till att amerikanska JSF, som ännu inte börjat tillverkas, skulle vara billigare än svenska Jas Gripen, som har tiotusentals flygtimmar bakom sig och rimligen borde ha presenterat en säker kalkyl.

Den norska slutsatsen gjorde både Saab och den svenska regeringen bestörta och bråket mellan Norge och Sverige har kablats ut över världen och skapat osäkerhet i många länder som står i begrepp att köpa nya stridsflygplan.

Den norska tidningen Teknisk Ukeblad uppger nu att flygplanstillverkaren Lockheed Martin har ambitionen att erbjuda alla sina potentiella köpare ett fast pris på Joint Strike Fighter för att skingra osäkerheten.

Man kommer att fråga alla sina tilltänkta kunder hur många plan de vill ha och går sedan till underleverantörerna och kräver ett fast pris på beställningarna.

Det handlar mycket om att övertyga Danmark att välja JSF framför Gripen.

Danmark är liksom Norge och Nederländerna med och betalar utvecklingen för JSF-projektet, men det är långt ifrån säkert att Danmark väljer JSF ändå.

Men Saab har inte suttit stilla och väntat utan har lämnat ett fast pris till Danmark.

- Anledningen till att vi garanterar Danmark ett pris beror på att Gripen inte kostar det som norrmännen har sagt att det kostar. Det enda sättet som vi kan bevisa detta på är att ge en prisgranti, säger Michael Olofsson på Gripen i Danmark, enligt den danska tidningen Politiken.

Enligt tidningens uppgifter är den sammanlagda livscykelkostnaden för Gripen 917 miljoner danska kronor per plan.

Det hälften av vad flera beräkningar säger att JSF kostar över en livscykel.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt