Nytt lok för Europas alla elsystem

2009-06-05 10:39  
Prima II är 19,5 m långt och 2,86 m brett.

Franska Alstom presenterade på onsdagen prototyploket Prima II. Det kan köras i alla europeiska länders strömsystem.

Det nya loket ska byggas i två versioner, en för godstågsdrift och en för persontåg. I godstågsutförande väger det 90 ton, med en axelvikt på 22,5 ton. Som persontågslok väger det 88 ton med axelvikten 22 ton.

I båda utförandena är effekten 6400 kW och dragkraften vid start 320 kN. Toppfarten för godståg blir 140 km/h och för persontåg 200 km/h.

Kraftelektroniken är anpassad för både växelströms- och likströmsmatning för de matningsnät som finns i olika europeiska länder; 25 kV, 15 kV, 1500 V och 3000 V.

Förutom ett utökat krockskydd i förarhytten har Alstom lagt ner mycket arbete på ljudisolering och luftkonditionering. Utförandet i förarhytten ska motsvara kraven i den framtida standarden UIC612 som ska göra det lätt för lokförare att byta lokmiljöer.

Loket ska i juni köras från franska Belfortfabriken till den tyska testbanan för järnvägsmaterial i Wildenrath. Där finns en 28 km lång testbana. Certifiering blir klar till den väntade ökningen på järnvägsmaterial 2011.

Håkan Abrahamson

Mer om: Strömsystem Lok

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt