Nytt batteri laddar på fem minuter

2007-12-12 10:19  
SCiB-batteri från Toshiba

Batteriet som laddas till 90 procent på fem minuter och som har en livslängd på tio år kan bli ett lyft för elfordonstillverkare. I mars nästa år kommer batteriet ut på marknaden.

Det är japanska Toshiba som nu är klart med sitt tidigare utlovade litium-jonbatteri, ett batteri som tillverkaren hävdar har utmärkta säkerhetsegenskaper och som kan laddas många gånger.

Efter 3000 uppladdningscykler ska bara 10 procent av kapaciteten ha gått förlorad. Totalt ska batteriet klara 5000 uppladdningscykler, vilket innebär tio års livslängd om batteriet laddas en gång om dagen.

Batteriet som kallas SCiB byggs som standardmoduler på 24 volt bestående av tio seriekopplade 2,4 voltsceller. Kapaciteten är 4,2 amperetimmar.

Toshiba börjar sälja batterierna i mars nästa år och vänder sig först och främst till industrin där batterierna kan användas i industriella system eller i elfordon. Förutom till gaffeltruckar och förarlösa truckar i industrin hoppas Toshiba kunna intressera tillverkare av hybridbilar.

Batteriverksamheten vid Toshiba ska enligt företaget expandera och väntas år 2015 omsätta 5,75 miljarder kronor.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt