Nytt askmoln drar in över Atlanten

2010-05-07 10:24  
Ett nytt askmoln sprids nu under de närmaste dagarna över Atlanten. På torsdagen nådde plymen över vulkanen Eyjafjallajökull på Island omkring sju kilometers höjd.

I dag fredag och i morgon lördag sprids ett nytt omfattande askmoln över Atlanten. Enligt SMHI kommer det dock inte att beröra Sverige under de närmaste dagarna. Därefter är prognosen osäker.

- Vulkanen har vaknat till liv igen efter en lugnare period, säger SMHIs metorolog Arvid Olsen till nyteknik.se.

Ett nytt askmoln sprids nu under de närmaste dagarna över Atlanten inom ett område söker om Island och strax väster om Sydnorge, brittiska öarna, Frankrike och iberiska halvön.

SMHI räknar dock bara med små askmängder över europeiskt landområde. Under söndag och måndag kan brittiska öarna och den sydvästra delen av Europa att beröras av askmolnet.

Sverige kommer inte att beröras de närmaste dagarna enligt SMHI, men osäkerheten har ökat eftersom vulkanaktiviteten och askutsläppen snabbt förändras.

- Som det verkar just nu så håller det sig mer västerut, men det är osäkert vad som händer efter måndag, säger Arvid Olsen.

Vulkanen kan fortsätta att ha lugnare och mer aktiva perioder under lång tid framöver.

- Ingen kan i dag säga hur länge utbrottet kommer att pågå, säger Arvid Olsen.

Sent på torsdagskvällen nådde plymen närmare sju kilometers höjd, rapporterar nyhetsbyrån AFP och sex flygplatser på Irland stängdes.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt