Nya vägmärken vittnar om våren

2010-04-08 15:16  
Gårdsbutik, handelsplats, hantverk och dubbdäcksförbud - fyra nya vägmärken som lanseras den 15 maj. Foto: Transportstyrelsen

Dubbdäcksförbud, handelsplats, gårdsbutik och hantverkare. Se där fyra nya vägmärken och skyltar som börjar gälla i mitten av maj.

Våren är här och dubbdäcken ska av.

I år är det första gången som dubbdäcken ska tas av senast den 15 april – såvida inte det råder fortsatt vinterväder.

Tidigare fick man ha dubbdäcken på till den 30 april oavsett väglag.

Men först den 15 maj träder det nya förbudsmärket mot dubbdäck i kraft.

En planeringsmiss?

Nej, det nya förbudsmärket har inget med det säsongsmässiga dubbdäcksförbudet att göra utan är en service till kommuner som vill införa lokala dubbdäcksförbud året runt.

Det är numera fritt fram för kommuner att besluta om lokala dubbdäcksförbud.

Först ut var Stockholms stad som infört förbud mot dubbdäck på Hornsgatan. Från och med den 15 maj tydliggörs detta med det nya vägmärket.

Och när man väl fått av dubbdäcken är det dags för mera vårlika ”bilpromenader” med små trevliga stopp där det finns något att se eller göra.

Till exempel ett shoppingcenter, en gårdsbutik eller ett krukmakeri.

Nu behöver man inte missa något eftersom Transportstyrelsen tagit fram nya skyltar som företagarna kan få sätta upp för att locka in förbipasserande och turister.

Det är ganska lättolkade skyltar som Transportstyrelsen kommit med denna gång. Lite svårare var datumparkeringsskylarna för tre år sedan.Läs Kaianders Semplers tolkning här.

När är det vinterväglag?

Om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan som du färdas på räknas det som vinterväglag.

Dubbfria vinterdäck får användas även efter den 15 april, men man bör byta till sommardäck så snart det är möjligt eftersom vinterdäck ger sämre grepp och längre bromssträcka vid sommarväglag.

Dessutom är det oekonomiskt, då vinterdäcken ger högre bränsleförbrukning. Den mjukare gummiblandningen gör att vinterdäcken slits mer på sommarväglag.

Däremot omfattas alla vinterdäck, dubbade som odubbade, av regeln att de ska användas mellan 1 december och 31 mars om det råder vinterväglag. Dessa krav gäller även om man drar släpvagn.

Källa: Transportstyrelsen

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt