Nya uppgifter i dag: Geely-Volvo klart i februari

2010-01-27 11:07  
Geelys bilfabrik i Kina. Foto: Geely

Före det kinesiska nyåret ska Geely och Ford ha gjort upp om Volvo Cars – till reapriset 1,8 miljarder dollar. Det uppger den kinesiska tidningen Economic Observer i dag.

Det kinesiska nyåret infaller den 14 februari. Enligt Economic Observers engelska upplaga kommer kontraktet att undertecknas måndagen den 8 februari.

Under maj månad ska affären ha genomförts fullt ut, enligt tidningen.

Priset blir förvånansvärt lågt, bara 1,8 miljarder dollar – långt från de 6,45 miljarder dollar som Ford betalade för Volvos personbilsverksamhet 1999.

I svenska kronor blir det 13 miljarder jämfört med de 50 miljarder kronor i den växelkurs som Volvo Personvagnar värderades till 1999.

Det blir ett nybildat holdingbolag i Peking som blir ägare till Volvo. Vilket namn Volvos nya ägarbolag får har inte kommit ut. Koncernbolaget heter Zhejiang Geely Holdings.

Geely siktar på att redan under nästa år få Volvos ekonomi att gå jämnt upp och att vinsterna sedan ska komma successivt. 2015 räknar man med en vinst på drygt 700 miljoner dollar.

Det ska ske genom volymtillverkning av Volvobilar.

En ny fabrik ska sättas upp i Kina för produktion av 300 000 Volvobilar per år, samtidigt som Volvos fabriker i Sverige och Belgien ska gå för fullt.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt